sâmbătă, 14 septembrie 2013

Ati incerca tigari electronice ?

Dupa cum ma cunoasteti de fumatoare inraita, ar trebui sa para ceva bizar faptul ca am ales sa va vorbesc in acest articol despre o metoda de renuntare la fumat. Si cu siguranta ca nu pot evita aceasta senzatie de uimire. Totusi, daca vreodata m-as hotari sa renunt la acest viciu periculos pentru sanatate, as incerca sa fac asta apeland la Tigari electronice . Caci, de ce sa nu recunosc, fumatul in ansamblul sau este puternic legat de ritualul aferent lui- aprinderea tigarii, inhalarea fumului, miscarile specifice. Asadar, dependenta de fumat este data nu doar de substantele pe care le contin tigarile, ci si de acest ritual. Cele mai multe metode de renuntare la fumat inlatura orice legatura cu acesta, facand o trecere brusca, schimband radical viata celui ce se lasa de fumat, ceea ce poate fi foarte greu de suportat si de asemenea, unul din motivele pentru care acestea esueaza.


Trecand de la tigarile normale la cele electronice, din cate am auzit si eu de la alte persoane, caci personal nu am incercat, nu renunti la fumat in sine, deoarece gesturile pe care le faci sunt aproape aceleasi. Fumezi, dar fumezi altceva, mai putin toxic pentru organismul tau si al celor din jur. Nefumatorii din jurul tau nu vor mai avea motive sa strambe din nas ori de cate ori iti aprinzi tigara, si daca ai copii, nu mai exista pericolul de a-i expune fumatului pasiv. Nicotina continua sa ajunga in organism, asadar nu este inlaturata dependenta, dar ti-o poti diminua in timp, scazand progresiv cantitatea de nicotina, astfel incat intr-un final sa poti renunta definitiv. Celelalte substante pe care ti le furnizau tigarile obisnuite, lipsesc din tigarile electronice. Probabil senzatiile sunt diferite, intrucat este vorba de un inlocuitor al tigarilor clasice, dar pastrand anumite aspecte specifice vietii de fumator, trecerea la cea de nefumator este mai usoara.

Sunt multe lucruri pe care trebuie sa le afli atunci cand iei o astfel de decizie, de a schimba tigarile clasice cu cele electronice. Dupa ce te informezi asupra modului de functionare, trebuie sa stii ca exista mai multe modele si ca vei avea nevoie de o serie de accesorii. In loc sa dai o fuga pana la chiosc dupa un pachet de tigari, va trebui ca, periodic, sa iti incarci tigara electronica. Cam asa cum iti incarci telefonul de cate ori ramane fara baterie. In fond, este un aparat, asa ca va trebui sa studiezi caracteristicile tehnice pentru a alege varianta cea mai buna raportat la nevoile si posibilitatile tale. E simplu sa faci aceasta prospectare a pietii, pentru ca ai posibilitatea vizitarii magazinelor online de profil. Financiar vorbind, nu vei face economii considerabile, dar oricum dadeai o gramada de bani pe tigarile obisnuite, fara speranta de a putea spune stop intr-o buna zi. Investitia se va amortiza in timp, cand vei putea sa te declari complet nefumator, o data ce vei invinge dependenta de nicotina prin aceasta metoda ce nu te priveaza de placerea fumatului.

Stiu, va vorbeste fumatoarea inraita din mine, cam nepotrivita pentru a face astfel de teorii. Dar poate tocmai pentru ca sunt constienta de tot ce presupune acest viciu (inca am indoieli in a-l numi asa, dar nu eu i-am acordat aceasta calificare), analizandu-ma pe mine, pot sa-mi dau cu parerea. Cel putin in cazul meu, aceasta metoda, ca etapa in renuntarea definitiva la fumat, ar fi cea mai suportabila. Eu nu prea sunt adepta despartirilor bruste, in general. Iar de fumat ma leaga ani buni de-acum si nu e asa simplu sa ma despart de el, prin metode radicale, de completa exterminare. O sa spuneti ca exista si metoda reducerii progresive a numarului de tigari, de la o zi la alta. Nu prea tine, pentru ca actul fumatului iti lipseste si apare sevrajul, acel sevraj de care eu ma ingrozesc, pentru ca ma vad cum reactionez cand sunt privata de tigari o oarece perioada de cateva ore, care pentru unii nu ar parea prea mare.

Cand ma hotarasc, va anunt. 

2 comentarii:

  1. Problema e ca niste cercetari mai recente din Danemarca si Franta au arata ca si tigara electronica e toxica, deci nu e chiar inca ff clar daca se poate recomnada cu inima usoara ca inlocuitoor pt cei care doresc sa renunte la fumatul tigarilor obisnuite...dar zau, e inca in cercetare, exista si interese masive ale industriei tutunului,pe care s-au construit imperii atat in UE cat si in SUA, asa ca nu pot baga mana in foc daca e ceva cu adevarat confirmat asa la nivel de "fara nici un dubiu rezonabil", sau chiar "cu preponderenta de dovezi", adica aceasta chestiune ramane inca deschisa pt confirmare sau infirmare ulterioara mai clara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt mai nocive decat cele normale...deci NU.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...