marți, 26 iunie 2012

Miere de la stupina Onea

In drum spre tara, trecem printr-o padure in care vara vin apicultori, cu vagoanele de stupi. Unii vand si miere pe marginea drumului. Am oprit si noi si am luat un borcan cu miere de salcam, recomandata celor mici, asa cum aveam sa aflu din pliantul pe care apicultorul ni l-a oferit. Tot din pliant am aflat ca stupii sunt veniti tocmai din Maramures, din localitatea Fersig, unde se afla stupina Onea. Membrii familiei sunt apicultori din tata in fiu, ocupandu-se de cateva generatii cu cresterea albinelor. Acum au o mica afacere pornind de la aceasta pasiune. Povestea lor si aceasta pasiune m-a facut sa-mi fie si mai draga mierea cumparata, frumos ambalata si foarte buna la gust. Se poate deci sa avem si produse neaose, netrecute prin hypermarketuri. Admir pe cei care au acest curaj de a-si urma pasiunea pentru a scoate din ea produse autentice, naturale, pe care cand le gusti simti parca mirosul fanului cosit proaspat.Pliantul continea informatii si despre celelalte produse izvorate din truda albinelor si a celor ce le ingrijesc, informatii pe care le-am gasit foarte utile.Apicultorul ne-a spus ca a venit in zona pentru tei. Ce mi-ar place sa pot gusta mierea de tei cand va fi gata! Insa pana atunci mai e, stupii au plecat si Maramuresul e departe, dar e tare frumos. Cand voi gusta mierea, gandul meu va zbura pe plaiuri maramuresene. Astfel de oameni merita sa fiecunoscuti, sa se vorbeasca despre ei, iar exemplele lor sa fie urmate si de altii. Poate vor reveni, caci am de gand sa mai cumpar de la ei si tot asa, de pe marginea drumului, ca parca e mai gustos.Daca veti gasi undeva miere de la stupina Onea, sa va amintiti de recomandarea mea.:)

3 comentarii:

  1. Am vazut un reportaj despre marea problema actuala a apicultorilor: moartrea albinelor. Mor atat de multe incat dispar stupi intregi. Nu se cunoaste inca cauza mortii.
    Am vorbit cu doi apicultori de prin zona, iar problemele lor erau altele: nu iese mierea de salcam, caci a plouat cand erau salcamii infloriti. Dar in nici un caz nu li se imbolnavesc albinele. Se pare ca Romania e putintel binecuvantata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este foarte buna si gustoasa mierea de la stupina Onea. Am cumparat 2 borcane de la targul din cadrul Muzeul Taranului Roman, unul cu miere de salcam cu gust fin si discret si altul cu miere de padure care este atat de aromat si are un miros imbietor si deosebit. Recomand produsele. Uitasem gustul mierii din copilarie. Ma obisnuisem cu ideea ca gustul mierii este acela pe care il gasim in supermarket. Nimic mai gresit. Nu cred ca am sa mai cumpar vreodata miere de la supermarket.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...