luni, 5 decembrie 2011

Va lustruiti diseara ghetele?


O data cu Mos Nicolae, sau Mos Neculai prin partile mele, febra sarbatorilor se simte tot mai puternic, pregatirile incep sa se concretizeze, creste aglomeratia, dar creste si entuziasmul copiilor si  nu numai (...) ce il asteapta pe Mos. Asteptam unii de la altii mai multa bunatate, avem tendinta sa fim mai buni si mai darnici. Nu stiu cum sunt altii, dar mie imi place si sa primesc, dar si sa daruiesc. Din pacate, nu imi permit intotdeauna sa fac suprize asa cum mi-as dori. Insa placerea de a cauta cadourile dorite, caci acum, in aceasta perioada nu mai conteaza uitilitatea cadoului, cat surpriza pe care o produce, imi umple sufletul. Au fost ani in care cumparam maruntisuri ce-i drept, dar incercam sa iau pentru fiecare membru al familiei destul de numeroase, cate ceva, cat de mic. Caci eu una iubesc surprizele mai mult decat cadourile in sine. Mi s-a intamplat sa pretuiesc mult obiecte insignifiante ca valoare materiala.

Nu stiu daca am fost destul de cuminte ca sa primesc in aceasta seara vizita Mosului la ghetele pe care le voi lustrui si in acest an, dupa obicei. Insa voi fi silitoare si voi astepta, poate, poate. Macar o nuielusa tot trebuie sa primesc, nu? Pana diseara insa, trebuie sa merg la cumparaturi. Acolo poate ma voi intalni cu Mosul. Doar ca presimt eu ca e cam sarac. Doar ce ma uit in buzunare sau pe cardul gol si imi dau seama de asta. Insa aceasta e una din putinele ocazii cand putin face mult si o simpla ciocolata vine insotita de multa iubire.

4 comentarii:

  1. Eu le lustruiesc de azi, că mă duc să mă şpriţuiesc cu tata, a fost ziua lui ieri. Cadoul l-am primit deja, aşa că pentru deseară nu mai aştept nimic. Voi pune eu, însă, ceva în ghetuţe :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Gestul conteaza...eu ma bucur mult pentru orice as primi. Nu trebuie sa coste minim 300 roni ca sa ma pot bucura.
    Mi-am pregatit cele mai incapatoare ghete, si le-am asezat frumos! :) :))

    RăspundețiȘtergere
  3. La mine Mos Nicolae a venit aproape mereu daca ma aflam teritorial in Romania intre 5 si 6 decembrie.

    Stiu ca de vreo 2 ori nu a venit, dar stiu si ca in perioada aia chiar ca nu fusesem cuminte, in mod special nu ascultasem de sfaturile parintilor mei. Datorita faptului ca probabil ca Mos Nicolae a evaluat in mod competent ca fusesem pedepsit indeajuns de consecintele neascultarii mele, nu mi-a mai adus nuia, pur si simplu m-a ignorat. Eu nu m-am suparat pe el, si stiam ca nu meriotasem cadouri in anii aia.

    Cand am fost in alte tari decat Romania in aceasta perioada a anului, am incercat sa il popularizez si pe Mos Nicolae din timp cat am putut de bine, dar efectiv nu am reusit prea bine, asa ca Mos Nicolae probabil a fost dezamagit de incompetenta mea de propagandist sau advertiser, asa ca nici in anii aia nu a venit la mine.

    Ar fi trebuit sa invat pana acum din aceasta experienta si sa fi inceput sa fac promo la Mos Nicolae si aici in Norvegia din timp, dar uite ca efectiv am uitat, si nu mi-am adus aminte decat azi, si, desi am povestit cateva cuvinte despre el norvegienilor, si am incercat sa le insuflu ceva interes, pot sa raportez ca efectiv nu am reusit. M-au ascultat politicos, dar nu cred ca au de gand sa il incorporeze pe aici in traditia lor. Drept care, eu anul asta nu ma astept la nici un cadou de la Mos Nicolae, dar stiu ca e pe merit, mai bine zis pe lipsa de merit, deoarece efectiv nu m-am priceput sa ii fac reclama nici in mod optim, nici din timp.

    RăspundețiȘtergere
  4. Doresc sa incurajez ingenuitatea antreprenoriala caracteristica settler-ilor de origine romana de pe alte continente, in special cel nord-american, de a-l populariza pe Mos Nicolae si pe acele taramuri indepartate, deoarece cred ca este etic sa contribuim cu totii la imbunatatirea economiei SUA, si de a preveni si recesiunea din Canada inainte sa devina prea suparatoare si acolo.

    Nu am verificat inca in detaliu starea si prognoza economiei in Asia, America de Sud, Australia, si Antarctica, in Africa probabil ca se stie deja ca e destul de proasta in mod cronic, insa doresc sa incurajez si diaspora romana de pe-acolo sa activeze in mod mai sarguincios si mai competent decat mine si sa il popularizeze, just in case, pe Mos Nicolae si pe acele continente, deoarece vrem cu totii sa contribuim la ferirea economiei globale de recesiune sau chiar criza, si pana una alta, pana cand ma mai lamuresc cum e cu economia globala, mie personal consumerismul mi se pare o strategie mai buna decat tiparirea de bancnote.

    De economiile din vestul si nordul Europei lipsite si ele de Mos Nicolae nu ma ingrijorez in acest moment prea mult deoarece am citit ca macar pe termen scurt o sa tipareasca d-na Merkel ceva Euro in plus, iar Norvegia nu e in UE, plus ca am remarcat ca a avut in general ministri de finante ff competenti de cand s-a descoperit petrolul, indiferent de partidul politic din care au provenit, asa ca nu-mi pasa prea mult, dar totusi ii indem si pe romanii din diasporele din aceste regiuni sa contribuie si ei la popularizarea cat mai larga a consumerismului legat de toate sarbatorile de iarna, (Mos Nicolae, Mos Craciun, Hannukah, Kwanzaa, etc)., astfel incat sa o sustinem si pe d-na Merkel si economia si linistea si pacea in Europa pe termen cat mai lung.

    Disclaimer: nu ma pricep la economie, desi am 2 parinti + cativa unchi si matusi economisti profesionisti seriosi care s-au chinuit sa imi bage si mie ceva in cap de-a lungul timpului, si chiar efectiv am depus si eu timp si efort sa citesc ce au mai avut de spus dl. Alan Greenspan (fost Chairman of Federal Reserve SUA), si dl Daniel Kahneman (premiul Nobel pt. Economie 2002) in mass media de-a lungul aceluisi timp.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...