luni, 12 decembrie 2011

Sinuciderea nu e o solutie


Sinuciderea nu e o solutie. Chiar si atunci cand viata pare imposibil de suportat, exista o alta solutie. Oricat de mari ti-ar fi dezamagirile, luandu-ti viata, incetezi lupta. Ceea ce nu mai suporti este doar modul in care se desfasoara viata la un moment dat, nu viata in general. Dar si necazurile sunt trecatoare. Uneori, trebuie sa faci schimbari radicale, extreme, daca e cazul, dar nu trebuie sa incetezi lupta. NU trebuie sa spui Nu mai vreau sa traiesc. Adevaratele ganduri sunt Nu mai vreau sa traiesc asa! Alegand viata, ai sanse sa schimbi ceva, sa traiesti mai fericit intr-o zi. Alegand sa-ti pui capat zilelor, nu rezolvi nimic. Doar ca pur si simplu nu mai esti. Stiu ca viata e uneori dura, te pune in situatii disperate, insa nu murind le rezolvi.

Cat timp iti bate inima in piept, mai exista sperante de imbunatatire a vietii, de iesire din impas. Pe urma, totul se sfarseste. Si nici macar nu ai garantia ca vei fi mai fericit dupa. Caci nimeni nu stie sigur ce e dupa sau daca e ceva. Indiferent de probleme, maine poate fi mai bine. Depresia este periculoasa, dar se poate iesi din ea. Puterea de a merge mai departe exista in fiecare dintre noi, chiar si in inimile celor disperati.

12 comentarii:

  1. Dar ce naiba ti-a venit sa te gandesti la un asemenea topic in clipa asta ? E ceva asa general educativ pt. publicul larg ? Ai vazut vreun film, sau ai auzit de cineva care s-a omorat sau a incercat sa se omoare pe acolo recent ?

    Just in case, zic si eu parerea mea: ce solutie, nesolutie, ca nici nu se pune VORBA de asa ceva, Sinuciderea, (plus incurajarea ei, promovarea ei, asistarea ei, incercarea ei, amentintarea cu ea), este o activitate ILEGALA si PUNCT, cf. Art 29 al Declaratiei Drepturilor Omului si Codului de la Nuremberg.

    E, desigur si interzisa si descurajata de mine ca si de Papa Benedict al XVI-lea, plus altii, dar ce contez eu, sau Papa, sau altii, cand vine vorba de LEGI din astea internationale FFFF importante si care trebuie urmate AD LITTERAM, fara nici o cracnire. Unde-i lege, nu-i tocmeala !

    Just in case, dau un screening pt. cine o mai trece pe aici, sa-si faca pomana, sa-l traduca in lb. romana, si sa-l dea si ei prin vecini, pe la enoriasii de la biserica pe unde va duceti, pe la grupurile politice sau de hobby in care activatiu, pe la jurnalistii si politistii care va ies in cale, etc., ca in Romania inca nu am auzit de vreun program asa mai oficial de educatie sau de incercare de preventie la nivel de public larg.

    http://www.stopasuicide.org/downloads/Sites/Docs/StopASuicide_SuicideRiskQuestionnaire_Military.pdf

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Rudolph: Am scris postarea pornind de la sinuciderea Malinei Olinescu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt de acord cu tine!Malina, suferea de, depresie, si din pacate, nu exista un tratament pentru boala sufletului, indiferent de ce pastile scumpe si miraculoase recomanda specialisti !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Lasitate e cuvantul. Si, poate, influenta aluia cu coarne.

    RăspundețiȘtergere
  5. Unii spun ca trebuie sa fii las ca sa iti iei viata... eu cred ca iti trebuie un curaj imens!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar cine e Malina Olinescu ? Ca numele asta chiar ca nu l-am auzit niciodata. Acum, ZAU, daca ma puneti din nou sa dau click pe mass-media romana ca sa-mi fac nervi IAR din cauza lipsei ei totale de competenta, eu cred ca nu mai rezist.

    Na, am dat click. Am aflat. Condoleante posibililor membri de familie supravietuitori victimei. Reconfirm lipsa totala de profesionalism a mass-mediei in limba romana, inclusiv a Jurnalului National care efectiv inventeaza in mod cat se poate de creativ, desigur cu cea mai buna intentie onorabila educativa fata de publicul larg cititor posibil interesat de domeniul literaturii romantice incipiente a secolului XIV, expresii formate din cuvinte care parca suna cumva asa vag, la nivel poate de aliteratie poetica, a posibil diagnostic medical, dar care FAPTIC nu exista in uz in 2011 nicaieri in lume, si de altfel probabil ca nu a existat vreodata in istoria medicinii, ci poate doar cea a literaturii proaste, mai si zice ca aceste expresii literar-fictionale ar putea proveni, chiar sub descrierea extrem de precisa de "diagnostic", de la niste medici reali licentiati in Romania 2011, si le mai si inventeaza in mod la fel de creativ literar descriptiv enumerativ, desigur, gramatical corect, cu toate virgulele necesare pe acolo, posibile caracteristici care suna si ele la nivel poetic metaforic a posibile semne si simptome de maladie sau langoare, creand iluzia unor posibile serioase criterii de diagnostic, la randul lor in mod uluitor absurd/ilogic, inca o data, aiuritor de FAPTIC incorect...desigur, totul, repet, cu intentia cat mai onorabila educativa si de larg suport moral fata de publicul larg consumator de mass-media in limba romana si a tuturor celor dragi lor, a pacientilor de sanatate mintala, a lucratorilor din domeniul apararii sanatatii mintale, care, desigur trebuie sa aiba si dansii oportunitatea, de ce nu, de a-si reaminti de interesanta si relaxant placuta istorie a literaturii romantice universale a Evului Mediu, si, mai ales, de a-si largi vocabularul, mai ales ca se stie ce rezultate proaste se gasesc mai ales la nivel administrativ al Bac-ului in limba romana.

    Eu personal, mai ales ca am avut si eu o zi destul de grea azi la propriul meu serviciu, plina de sedinte de reeducare si de invataminte de minte, efectiv in clipa asta propun boicot general al mass-mediei oficiale in limba romana, care am putut determina chiar eu, la nivelul meu de cretin repetent la limba si literatura romana plus universala, si de fan avid consumator de mass-medii de tip Vanity Fair si porno, si de filme Bollywood si Hollywood cat se poate de dramatice, ca functioneaza la nivel de neglijenta efectiv CRIMINALA de serviciu in aceasta a DOUA decada deja a secolului XXI.

    Pai macar un copy paste de pe orice pagina despre sinucidere si bolile afective de pe Google puteau sa dea si cretinii aia de jurnalisti si editori profesionisti atat de talentati artistic-creativ repetenti recidivisti la nivel de curs de jurnalism pt. gazeta de scoala generala de clasa a 7-a, ca altfel nu pot sa le zic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sinuciderea este o alegere fundamentala a omului. Baga asta intre urechi si las-o sa dea un clocot. Drept. Fundamental. Al omului. Pentru ca omul dispune de viata sau si de momentul incetarii ei. Daca vrea sa si-o inceteze el in loc sa lase momentul la alegerea hazardului atunci poate s-o faca.

    Chiar este o solutie sinuciderea, scapi de probleme. Toate. Definitiv. Altii au a se descurca cu ce ramane in urma, si e greutatea pe umerii lor, nu-i raspunderea ta.

    Sigur, omul inteligent gaseste metode mai bune de a-si rezolva problemele, desigur. Da' te desfid sa-i zici sinucigasului care-i pe marginea prapastiei ca-i si prost, nu doar in rahat pana-n gat. De asta tot bagam discursuri rozalii cum ca "nu-i o solutie", sa le dam prostilor timp si inca o sansa sa faca ceva productiv cu viata lor.

    Da' suntem cam multi pe glob deja, si cat mai valoreaza viata unui sclav corporate sau pe plantatie? Prea putin.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Alex: Ai dreptul sa nu fii de acord cu ceea ce spun eu. Si eu am dreptul sa nu fiu de acord cu tine. Dar daca ar fi vorba de copilul tau sau de cineva foarte apropiat tie, nu cred ca ai mai putea emite aceleasi cuvinte pe care le-ai scris aici.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mei, hai să lăsăm jos astea cu "ai dreptul să", ceea ce echivalează cu "nu am energia să-mi apăr punctul de vedere". Apără-ţi-l, că-i al tău.

    P.S. Desigur, dacă o rudă de-a mea ar dori să se sinucidă aş încerca s-o împiedic. Dar din dorinţa mea meschină de a avea persoana respectivă în preajmă, în dauna dorinţei ei. Trebuie să realizezi lucrurile astea, că omul chiar are tot dreptul să dispună de viaţa proprie, chiar dacă omul e un prost administrator.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Alex: Permite-mi sa te contrazic. Nu egoismul este cel care te impinge sa nu-ti doresti moartea cuiva drag. Daca ai avea copii, poate ai, nu stiu, dar din cate imi lasi impresia nu pare sa ai, ai vedea ca iti doresti ca el sa traiasca pentru el, nu pentru tine. Un parinte nu-si doreste ca al sau copil sa traiasca pentru a se bucura de prezenta lui. Isi doreste ca acesta sa traiasca chiar in lipsa lui. Gandurile sinucigase tradeaza prezenta unei boli psihice, care il determina pe cel in cauza sa vada denaturat lucrurile. El nu are discernamantul complet in acele momente, fiind deci incapabil sa ia o hotarare corecta. Nu vede celelalte solutii posibile. Si nu, omul nu are dreptul sa dispuna de propria sa viata, sa o inceteze dupa bunul sau plac pentru simplul fapt ca nu el este cel ce si-a creat-o. Cum nici alti oameni nu au dreptul sa dispuna de viata altuia. E adevarat ca totusi se intampla- crime, sinucideri, ca modalitati de suprimare a dreptului la viata. Dar nu inseamna ca ele sunt si corecte.

    RăspundețiȘtergere
  11. Asadar a aparut si Windows 8 cea mai noua versiune a sistemului Microsoft Windows. Data officiala de lansare a fost 26.10.2012. Platformele suportate sunt X86 si X86-64.

    RăspundețiȘtergere
  12. Unii poate nu îşi dau seama ce rost are viaţa.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...