joi, 17 noiembrie 2011

Revelatia, de Robert Schneider

Am zis sa incerc altceva fata de ceea ce citisem in ultimul timp. Si am ales ceva suspans, fara crime, desi nu stiam asta de la bun inceput. Sunt ceva morti indepartate, dar nu constituie punctul central al romanului.  In Revelatia, ne desfatam cu lumea muzicii, cu misterul unei partituri necunoscute, descoperite de un copil, fratele unui ciudat organist, care si-a dedicat viata unor teluri ce l-au propulsat spre esec, de fiecare data.

Descoperirea acestei partituri ce apartine lui Bach, ii da viata peste cap. Initial, pastreaza secretul pentru sine, pentru a studia in liniste partitura. Dar opera epocala ce ii sta in fata se pare ca detine puteri nebanuite. Viitorul se intrepatrunde cu trecutul, secvente ciudate, uitate sau inca neintamplate i se perinda in fata ochilor atunci cand descifreaza bizara inlantuire de note muzicale. Apocalipsa lui Bach pare a fi un fel de judecata de apoi ce scoate la iveala pana si pacatele nestiute sau aruncate undeva in strafundurile subconstientului.

Trebuie sa spun ca mi-a fost starnita curiozitatea in ceea ce priveste linia melodica a acestei compozitii. Descrierile tehnice nu mi-au fost de mare folos, desi prin ele, autorul vrea sa ne faca sa ascultam si noi. Desi opera fictionala, pornind de la existenta unui personaj real, cum a fost Bach, nu poti sa nu te intrebi, macinat de curiozitate: dar daca…?

Suspansul se invarte in jurul vechii si fragilei partituri… care va fi soarta acesteia? Este pregatita omenirea pentru receptarea unei asemenea opere ce depaseste capacitatile cunoasterii de pana acum? Va rezista organistul Kemper presiunii exercitate de aceasta, de secretul covarsitor pe care il detine?

6 comentarii:

  1. Felicitari! ma bucur cand vad ca tinerii citesc si carti (nu numai bancuri pe facebook). Si eu as vrea sa citesc, dar sunt prea comod sa imi fac abonament la biblioteca, si ma mai chinui uneori cu niste carti pe PC.

    RăspundețiȘtergere
  2. Te felicit ,dar te si invidiez un pic ( :))) ) pentru ca ai timp sa citesti atat de mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. M-ai facut curioasa:D....am cautat-o sipe net. Chiar pare a fi interesanta cartea!

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Ai vrea sa stii: Cartile sunt pasiunea mea!

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Florentin: Cat timp stau acasa, de ce sa nu profit? Alt mod de umplere a timpului nu ma atrage.

    RăspundețiȘtergere
  6. GSP dominates the first 2:55 of the fight against Hughes.
    ufc 174 free Maia
    isn't going to make his middleweight title fight with Silva as entertaining as
    previous challenger Vitor Belfort would have made it,
    but he can make things very interesting with his world-class jiu-jitsu skills.
    He brings strikes from all angles and moves in and out of his opponents
    range well.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...