joi, 24 noiembrie 2011

Cunoasterea propriului organism- un deziderat departe de a fi atins


Dupa cum ii spuneam lui Mircea Vladut, si el a considerat remarca mea drept o concluzie veridica, fiinta umana are foarte multe capacitati, insa ii lipseste tocmai aceea de a le recunoaste pe o buna parte din cele pe care le are. Sunt necesare studii stiintifice pentru a scoate la iveala capacitatile ascunse ale omului. Cum este si cea de care ne povestea el. Dar acesta este doar un exemplu. Pe langa capacitatile descoperite intamplator ca urmare a unor experimente precum cel din articolul lui Mircea, mai exista si capacitati ascunse pe care le descoperim in situatii-limita. Organismul reactioneaza in functie de situatie si, probabil, motivul pentru care unele aptitudini ne scapa este faptul ca nu suntem pusi in situatia potrivita ce scoate la iveala un anume fel de capacitate.

Totusi, nu aceste capacitati ma intriga, ci cele pe care nu ni le putem descoperi singuri. Sau poate ca ni le-am putea descoperi daca am acorda mai multa atentie propriei fiinte, insa ceva nu functioneaza cum trebuie. Anumiti factori ne sunt potrivnici sau nu avem suficienta deschidere pentru o astfel de explorare. Cum am putea privi mai atent ceea ce suntem? Cate mistere mai ascunde corpul uman, in ansamblul sau? Poate ca tot ceea ce ni se pare extraordinar este de fapt firesc. Doar ca, ceea ce nu ne este cunoscut este imediat catalogat drept exceptional, sau chiar paranormal. Creierul nostru are mai multe aptitudini decat ne dam noi seama. Poate viitorul va scoate la lumina si aceasta capacitate ce acum pare a ne lipsi- cunoasterea completa a capacitatilor noastre. Totusi, modul actual de viata este unul nefavorabil autoanalizei. Oamenii sunt preocupati de cu totul alte chestiuni in viaa lor de zi cu zi pentru a mai avea disponibilitatea necesara pentru un astfel de studiu.

3 comentarii:

  1. Foarte adevarata concluzia din final, n-avem timp pentru meditatie, pentru reflectie, pentru noi cu noi insisi. DIn cauza asta ne miram cand auzim pe la tv de vreun hindus ori yoghin care sta in cap, leviteaza sau n-a mancat de 70 de ani. In lumea moderna nu avem acces la asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fac si aici popularizare unui articol recent al unui psiholog laureat cu Premiul Nobel, (pentru Economie), despre cum fac oamenii diverse alegeri, intitulat "Is Self Knowledge Overrated ?"

    http://www.newyorker.com/online/blogs/books/2011/10/is-self-knowledge-overrated.html

    http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/2002/kahneman-lecture.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Erata: articolul e DESPRE, nu "de" Kahneman, si e scris de dl. Jonah Lehrer, angajat al revistei culturale The New Yorker.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...