marți, 3 septembrie 2013

De ce ai avea nevoie de un Ups centrala termica

In ceea ce priveste incalzirea pe timp de iarna, raman adepta alternativei unei centrale termice pe gaz sau pe lemne. De altfel, in orasul meu natal, de provincie, cei mai multi oameni adoptasera aceasta varianta, ca fiind mai eficienta si mai economica. Insa exista un mic dezavantaj in cazul centralelor termice individuale, legat de faptul ca acestea functioneaza pe baza de curent electric. Inca nu s-a inventat reteaua de electricitate care sa nu dea rateuri si sa functioneze impecabil permanent. Intreruperile ocazionale ale curentului electric, de o durata mai mica sau mai mare, ne sunt cunoscute tuturor. Daca ai o centrala termica, esti constient de dependenta ta de electricitate. Nu de alta, dar nu e prea placut, in miez de iarna, cand e ger de crapa pietrele, sa se intrerupa curentul electric. Ramai si fara apa calda (ceea ce, hai sa zicem, mai poti suporta cateva ore, dar nu prea mult), dar si fara caldura. Poate ca nu se intampla foarte frecvent, dar si cand se intampla... e o bucurie. Insa poti fi mai istet decat vecinul si sa afli la timp ca ai posibilitatea de a-ti procura un Ups centrala termica. Ce e ala? Daca nu stiai pana acum, poti afla mai multe detalii aici 


Ce-ti pot spune eu, e ca merita investitia intr-un astfel de dispozitiv, fie vorba intre noi, nu doar pentru centrala, ci si pentru alte chestii indispensabile din casa, cum ar fi calculatorul sau mai stiu ce consideri tu super-necesar in orice clipa. In ce il priveste pe cel pentru centrala termica, utilitatea sa este evidenta, fiind un fel de baterie sau generator de rezerva, ce stocheaza energia electrica si o furnizeaza apoi centralei, cand sursa obisnuita de alimentare isi intrerupe activitatea. In plus, el iti  protejeaza centrala termica, pentru ca, in cazul intreruperii energiei electrice, va furniza aproape instantaneu acesteia din rezervele sale, evitand astfel riscul de deteriorare a centralei prin oprirea brusca a alimentarii in timpul functionarii.

Nu stiu cate cunostinte aveti voi in domeniu, dar eu, gratie sotiorului meu, care imi face uneori capul patrat cu astfel de indicatii, am invatat ca oprirea brusca a unui aparat electric in timpul functiunii ii dauneaza acestuia mult, in timp. Adica, se va strica mai repede, mai usor. Daca noi ne-am monta acum o centrala, sunt sigura ca primul lucru pe care el l-ar cumpara ar fi un Ups din asta, nu de alta, dar la asa investitie, ca nu e de ici de colo, cateva zeci de milioane tot te costa, nu vrei sa risti sa ti se strice ceva pe acolo. Dispozitivul asta suplineste alimentarea traditionala cu curent electric pe o durata de timp ce variaza in functie de puterea centralei pe care o ai. Cu cat puterea e mai mica, evident, cu atat durata va fi mai mare.

 Bineinteles, la chestii din astea, sotul e seful, nu m-as baga eu sa iau vreo decizie legata de caracteristicile tehnice, desi cate ceva am mai prins si eu din zbor, adica din discutiile cu el. N-as sti sa va spun care din ele e cel potrivit fiecaruia, pentru ca nu exista un singur model. Sunt mai multe modele, cu preturile si particularitatile lor. Cu siguranta insa, veti gasi unul potrivit centralei pe care o aveti.

Un comentariu:

  1. Persoanele din zone rurale adesea se intalnesc cu probleme la alimentarea cu curent electric, ups este foarte util in astfel de cazuri.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...