duminică, 16 decembrie 2012

Brăduleţ, brăduţ drăguţ...

Mosu' ne-a trimis bradutul cu trenul, din inzapezita Moldova. Abia ce-mi facusem manichiura si deja am stricat-o, ca nu m-am putut eu abtine sa nu-l despachetez si sa nu-l desfasor in toata splendoarea, apoi l-am legat cat de cat ca sa-l pot transporta in balcon. Cat e  de frumos si de bogat! Si miroase splendid, e asa cum imi doream, micut si cu ramurile dese. Bineinteles ca m-a cuprins mila de el ca a fost taiat, dar decat sa ia soarta miilor de frati ai sai terfeliti in noroi in zilele Craciunului, mai bine ii sta la mine-n casa.


Mi-ar fi placut sa il impodobesc in Ajun, dar mai mult ca sigur frumosii mei n-or sa aiba rabdare pana atunci. De fapt, toata impodobeala asta inainte de vreme reduce din farmecul sarbatorilor pe care il percepeam atat de bine in copilarie. Dar ce sa zic, sunt unii mari nerabdatori, care mai ca i-ar da de pe acum copilului cadoul luat pentru atunci. Eu nu vreau, caci as  vrea o oare,are diferentiere. Sa simta ca a venit Mosul, nu sa primeasca asa fara motiv ceva important. Bine, n-ar fi cne stie ce, dar la cat e de sarac Mosu anul asta, ceva mai fatos nu se poate, asa ca sper sa infranez aceasa dorinta. Daca am  reusit performanta sa stam de o saptamana si ceva cu bomboane de pom si alte minuni in debara, ar trebui sa reziste si cadoul acolo. Zic eu.

Pana una alta, trebuie sa gasesc o solutie pentru montarea bradului. Nu am suport, in anii trecuti foloseam un scaun intors invers, care insa era al proprietarei de acolo si... Asadar, pana gasim solutia, bradul e in siguranta. :)))

In seara asta vine unchiu' din America, nu, nu Unchiul Sam, ci frate-miu. Chiar ma gandeam ca u, sa fi fost in locul lui, salutam Romania de la webcam, din Las Vegas, si azi am aflat ca asta va face si el, anul viitor pleaca pentru mai multi ani, probabil definitiv. Ma bucur pentru el, asa cadou de la Mos mai zic si eu. Uite asa ne parasesc mintile stralucite, dar bine fac, caci la ce oportunitati au aici... Si inca el o ducea bine si aici, dar la un momentdat te cam scarbesti de ceea ce te inconjoara, oricat ti-ai iubi tara. Patriotismul nu schimba realitatea, nu schimba societatea romaneasca si membrii sai componenti.


Ce sa mai spun, merg sa-mi adulmec bradul, sa il scot pe balcon si sa-i pun apa, sa nu se vesyejeasca.  Este un bradut pe sufletul meu, simbol al copilariei, al bucuriei, al frumoaselor amintiri din copilarie, caci azi, Craciunul nu mai e la fel.

6 comentarii:

  1. Eu inca nu mi-am luat brad. Sper sa rezolv saptamana asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se găsesc...bani să fie.Sper să-ţi găseşti unul aşa cum vrei.:)

      Ștergere
  2. Nimic nu se compara cu bucuria surprinsa si chiar usor "speriata", mai bine zis uluita de o asemenea minune a unui copil cand vede cadourile dimineata sub brad ! Cand am fost in America, la unele familii acolo care aveau copii mai mari, deja de pe la 12 ani in sus, uneori chiar mai devreme, se puneau cadourile impachetate sub pom cu cateva zile inainte, (desigur erua cadouri nu numai pt copii dar pt toti membrii familiei + eventuali musafiri, daca se stia ca vor veni in vizita), si nu era voie sa le deschizi decat in ziua Craciunului. Dar la mine acasa, de cate ori am dormit eu la mama intre 24 si 25 decembrie (plus de Mos Nicolae intre 5 si 6 decembrie), la mine cadourile mereu apareau misterios in timpul noptii sub pom (sau respectiv in ghete) !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi nu e o regula in toata America ce am zis mai sus, acolo fiecare isi face ce traditii vrea, si chiar ca sunt mai multe, inclusiv una de a nu deschide cadourile de Craciun decat pe la pranz dupa masa de pranz de Craciun, cand se duc toti (plus inclusiv eventualii invitati) langa pom si isi deschid cadourile abia atuncea, nu dis de dimineata, sau doar copiii mici nerabdatori au voie sa-si deschida cadourile dis-de-dimineata si adultii asteapta pana dupa pranz.

      Ștergere
    2. In Romania nu mi se pare ca se pune atata accent ca si parintii sau mai ales bunicii sa primeasca cadouri, mai ales nu sub brad, desi desigur ca poate unii isi daruiesc poate cadouri unul altuia intr-o familie.

      Ștergere
  3. Aceeasi problema am intampinat si eu in urma cu cativa ani ,cand ii impodobeam bradul nepotului meu. Aveam suport, dar il tineam in pod ! Am luat un butuc de lemn mai mare , am scobit in el ,am introdus tulpina bradului si l-am imbracat cu staniol... Fain , nu ! :) Hai, spor la impodobit !

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...