marți, 22 noiembrie 2011

Sint o baba comunista!


Cartea asta, pe care am devorat-o in cateva ore, daca nu pun la socoteala primele 20 de pagini citite de cu seara, poate fi privita din mai multe perspective. O poti citi pentru amuzament, caci fara indoiala o buna parte din continutul sau starneste daca nu hohote de ras, macar zambete pe chipul cititorului, dar in acelasi timp ea zugraveste imaginea unei societati, cat si a unui personaj. Cea care se autointituleaza baba comunista ne dezvaluie amintiri din propria sa viata, imbinand trecutul in prezent, comparandu-le, avand convingerea ferma ca inainte era mai bine.

Nu stiu care a fost intentia moralizatoare a autorului. Uneori ai senzatia, prin prisma personajului principal, ca aduce un elogiu regimului comunist, evidentiind aspecte pozitive- senzatie inlaturata apoi brusc prin argumente total opuse, imbracand fie forma bancurilor, fie pe cea a unor intamplari edificatoare ce vor sa demonstreze exact contrariul. Asadar, as putea spune ca sarcina de a descoperi morala povestii desprinse din realitate revine cititorului. Autorul trece in revista puncte de vedere diferite, aspecte contrare privind unul si acelasi lucru- viata in timpul comunismului. 

E o carte interesanta, mai ales pentru cei tineri, ce nu au prins acele vremuri. O recomand tuturor celor interesati sa faca o paralela intre inainte si dupa printre rasete si intamplari rupte din realitate, intr-un limbaj mai putin literar si mai mult rupt din cotidian.

6 comentarii:

  1. Sunt foarte bine cartea aceasta:D...chiar m-ai facut curioasa...sper sa mi-o achizitionez cat de curand

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-ai stranit curiozitatea din nou ! Eu nu stiam despre autorul Dan Lungu, si am descoperit ca scrie ff mult si in detaliu despre el si opera lui pe wikipedia in lb. engleza, si acolo mai e descrisa si parerea diversilor critici literari romani despre el, si notiunea interesanta ca el, se pare, a devenit cunoscut mai larg in Romania efectiv recomandat din exterior, unde ii fusesera traduse cartile deja in mai multe limbi straine, mai mult decat de criticii din Romania, desi locuieste in Romania, la Iasi, este conferentiar la Fac. de Sociologie din Iasi, a fost si editor sef la ziarul Timpul o vreme.

    Uite, de exemplu eu nu auzisem despre Dan Lungu niciodata la TV, in Romania, unde efectiv mi se aplecase de cate ifose de betivi auzisem de la Humanitas & co.

    Ar fi trebuit sa urmaresc mai atent aparitiile editurii Polirom, prin intermediul careia si-a publicat Dan Lungu multe din cartile sale, editura, dupa parerea mea, care publica multe carti de calitate si care acorda in general multa atentie pt. detaliile legaturii sale profesionale cu publicul cititor.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Dan_Lungu

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am speriat! Am crezut ca despre tine-i vorba in titlu!

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Loopoo: De asta nici n-am scris mai mult in titlu. Ca sa induc in eroare.:)))

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Rudolph: La tv nu prea auzi de scriitori, ci de pitipoance, fotbalisti sau politicieni. Autorul asta nu zic ca e exceptional, dar scrie bine, intr-un limbaj din zilele noastre. Am mai citit o carte a sa si impresia e de literatura usoara, dar nu ordinara.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...