joi, 24 noiembrie 2011

Adio, accelerat! Adio, personal! Adio, rapid!


Trenurile astea ce se numesc asa de cand ne stim noi si de cand se stiu bunicii nostri, ma rog, de muuuult, isi vor schimba in curand denumirile, sa fie in trend. Pentru ca ale noastre denumiri in limba noastra sunt cam rasuflate si in neconcordanta cu standardele europene, aceste categorii de trenuri vor deveni Regio si Interregio.

Cum ar suna poezia lui Toparceanu dupa noile denumiri, moderne? A trecut Interregio (Acceleratul va deveni arhaism, cum probabil, intr-o buna zi, se va intampla cu o buna parte din cuvintele limbii romane, inlocuite fiind de denumiri europene, doar noi tot ce facem trebuie sa fie european, nu romanesc).

8 comentarii:

  1. Nici nu stiu de unde sa incep... In primul rand, suntem una din putinele tari care acceptam lucrurile astea. Nu stiu cum e cu trenurile, insa cel mai edificator exemplu este cu McDonald's, care in majoritatea tarilor a adaptat denumirile la limba nationala. La noi au ramas mare parte in engleza, pentru ca vrem sa fim mai "smecheri" si mai culti.
    In plus, am citit un cretinism imbecil in articolul ala cu "reformele" lui tanti Boagiu: preturile vor fi modificate sa fie in concordanta cu denumirile. Pai de ce dracu' nu le modifica sa fie in ton cu precarele conditii in care se calatoreste? Ce, pe mine ma intereseaza cum se cheama trenul sau cat de confortabile sunt scaunele, cat de cald e inauntru si cat de repede ajung?

    RăspundețiȘtergere
  2. Regio si Interregio zici? Bleachhh mi se stramba limba incercand sa pronunt cuvintele astea doua. Si anunturile de la gara de nord cum se vor face? "Trenul Interregio cu destinatia Faureii de jos la linia 5" -cred ca o sa se uite taranii la difuzoare precum curca'n lemne... urat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ne adaptam si noi vremurilor,de la :"Afara e vopsit gardul, inauntru-i leopardul" la "Afara e vopsit vagonul inauntru e infernul!"

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa fim noi sanatosi, ca romanul tot asa le va zice si de acum incolo. Eu unul tot R,A si P voi zice, ca doar sunt ceferist din neam.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am schimbat denumirea, rămânem tot cu ce am avut: vagoane murdare și vechi, care se transformă în cuburi de gheață iarna și în deșert vara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ah, trenuri, amintiri din copilarie...nostalgii placute despre trenurile prinse de mine, (nu alea pierdute, despre care prefer sa uit !): rapidul Bucuresti-Craiova, trenul international Moscova-Bucuresti, personalul Bucuresti-Costinesti, acceleratul Predeal-Bucuresti...

    Plus recomandari de filme cu adevarat exceptionale despre trenuri:

    http://www.youtube.com/watch?v=Igc0Jp62kEg

    http://www.youtube.com/watch?v=un91Kyp-m5Q

    (mai sunt multe altele, toate ff bune, dar la astea mai vechi poate nu s-a gandit nimeni, de aia le-am pus)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ooo, da. Asta da reforma. Dar cu asa ceva suntem atat de obisnuiti... incat pentru noi nu va insemna decat o incurcatura in plus.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai bine le-ar schimba cu totul!Si asa sunt mizerabile.De fapt tot cei din sistem ,le-au adus in halul asta ,in special NASUL,care se uita urat la oamenii care au bilet .

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...