miercuri, 14 septembrie 2011

“De-as gasi un om nesupus patimei, l-as aseza in inima inimii mele!”


"Pontiful" este al treilea roman sub semnatura lui Henriette Yvonne Stahl  pe care il citesc…si de aceasta data, am ramas profund impresionata…poate si povestea are un rol, dar ceea ce face ca aceasta carte sa fie una desavarsita este stilul sublim in care scrie autoarea…o perfectiune, o candoare…ceva de nedescris…cum as putea descrie stilul sau unic? Ramai aproape fara cuvinte citind, fiecare fraza, fiecare idee produce “exaltare”, ca sa folosesc un termen atat de folosit de dansa. Nu doar impresioneaza, ci aproape ca te subjuga prin forta cuvintelor, prin profunzimea ideilor exprimate. Influenta filosofiei asupra acestei opere este evidenta. 

Ma intreb cum de nu este mai mult cunoscuta aceasta autoare, caci fara indoiala merita un loc de frunte in literatura noastra…o carte superba, scrisa superb…Si eu pot spune atat de putine despre ea…intr-un fel, imi aminteste de Adam si Eva lui Rebreanu, prin tema metempsihozei (adica a reincarnarii)…dragostea impinsa spre absolut, spre perfectiune, spre intensitati ce depasesc sfera umanului…ideile nu pot fi decat profunde…iar personajele cu atat mai neobisnuite…dat fiind ca eroina principala este o scriitoare, adesea am avut tendinta de a o confunda cu insasi autoarea…cel asupra caruia se revarsa aceasta dragoste de neinteles este un doctor cel putin ciudat, care vindeca prin hipnoza…tocmai aceasta ciudatenie, ce imprima privirii sale un aer translucid, este cea care sadeste in mintea eroinei ideea predestinarii, a reintalnirii dupa mii de ani si alte vieti traite. 

Trecand peste toate convenientele, ea se lasa inrobita de aceste sentimente ce ii macina existenta…zile si nopti de asteptare, de visare…

Cum va decurge aceasta iubire stranie si subjuganta? …va las pe voi sa descoperiti…vor fi impartasite trairile eroinei, va fi ea recunoscuta de cel iubit sau va parea doar o minte nebuna de prea multa dragoste?

Un comentariu:

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...