sâmbătă, 30 aprilie 2011

Superstitiile-temeri intemeiate sau autosugestie?


Superstitiile- credinte populare, respectate cu sfintenie de catre inaintasii nostri. Cum au luat ele nastere, nu stiu. Probabil un sir de experiente repetate legate de un anumit fenomen,a dus la crearea unei superstitii.  Personal, sunt sceptica, mai ales avand in vedere modul de transmitere al acestora, din om in om, prin viu grai...ma indoiesc ca ar avea o baza reala. In prezent si-au pierdut mult din consistenta, lumea moderna nu mai are loc pentru astfel de  credinte  empirice...putine sunt cele care au supravietuit, insa nici acestea nu sunt crezute orbeste.
Batranii pastreaza mai multe astfel de credinte, controlandu-se si respectand continutul fiecareia.  Nu fac anumite chestii intr-o anumita zi, un anumit obiect scapat pe jos sau aflat intr-o anumita pozitie, le sugereaza un anumit eveniment ce va avea loc...sunt multe, cu siguranta nici nu le stiu pe toate...insa de fiecare data cand am mai auzit una, n-am putut sa nu ma amuz de continutul lor...daca ar fi sa iti ghidezi fiecare actiune in functie de superstitii, ti-ar ramane o singura zi pe sptamana in care sa faci baie sau sa speli rufe, ai fi mult mai atent pe ce si cum pui mana, ca nu cumva sa atragi cine stie ce necaz sau ghinion pe capul tau.
Parerea mea este ca superstitiile functioneaza doar asupra celor ce cred in ele. Autosugestia este cea care face credibile superstitiile pentru cei ce se lasa influentati de ele. Focalizarea persistenta a gandurilor pe un anumit lucru, poate determina producerea acestuia. Nu sustin ca e parerea cea mai corecta...e doar parerea mea.

10 comentarii:

  1. Cu toate astea exista macar o superstie in care credem cat de cat, dar bineinteles o mare contributie o are si autosugestia

    RăspundețiȘtergere
  2. superstitiile sunt ca si legendele. la un moment dat au avut un sambure de adevar .
    acum au devenit doar povesti ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca pleci de la o concluzie pentru a gasi premisa totul are sensul pe care il dai tu

    RăspundețiȘtergere
  4. superstitiile se prind de tine daca ajungi sa crezi in ele. la mine asa functioneaza:)
    week end minunat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu prea știm cum au apărut aceste superstiții dar cel mai probabil, cum ai spus și tu, dintr-un șir de experiențe. Personal, nu-mi fac treburile în funcție de "vezi că azi nu e bine să speli"...nu spăl eu ci mașina de spălat, spre exemplu.
    Într-adevăr, concentrarea pe un anumit gând poate duce la producerea acestuia. Cel puțin la mine așa se întâmplă de când mă știu :) Zi frumoasă.

    RăspundețiȘtergere
  6. Superstitiile fac parte din convingerile tale. Eu cred ca daca esti superstitios, e un fel de a cobi. Adica daca ti-e frica de ceva rau atunci cand te intorci din drum, si e musai s-o faci pentru ca ai uitat gazele deschise, sigur vei intalni ceva urat in ziua aia. Eu cred ca, ajutati de mintea noastra, putem influenta in bine sau in rau ceea ce ni se intampla.

    RăspundețiȘtergere
  7. Stii cum se spune: superstitiile adevarate sunt cele in care crezi.

    RăspundețiȘtergere
  8. in liceu am dat aproape toate testele la chimie- marti sau vineri- dar neparat 13 :); si cum era mereu dezastru- era sigur de la 13 :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Sophie: Nu era de la 13, era de la chimie. :)))

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...