marți, 8 martie 2011

Cum iau nastere articolele


E atat de frustrant sa stai in fata paginii goale, sa cauti cuvinte si idei pe care sa le plasmuiesti intr-un tot, in timp ce tigara se arde fara ca din tastatura sa tasneasca vreun cuvant. Si totusi, acolo, adanc in mintea ta, ideile exista, doar ca nu-si gasesc inca forma. Mi s-a intamplat de atatea ori, incat m-am hotarat sa scriu despre asta, caci ma gandesc ca nu sunt singura careia i se intampla acest lucru. Probabil mare parte din bloggeri s-au confruntat macar o data cu astfel de momente, in care ideile refuzau sa se astearna pe pagina virtuala.
Alteori, ideile se ingramadesc sa iasa toate o data, chiar si cand ma aflu departe de taste. Si abia astept sa ajung cu mainile pe tastatura sa le eliberez. Unele din posturi nu au vazut inca lumina blogului, stau pitite intr-un fisier, in asteptare. In week-end scriu, dar nu prea apuc sa si postez, din lipsa de timp. Or decat sa fac ceva pe fuga, mai bine aman.
La inceput, primele articole le-am scris direct, fara reflectii, fara o corectura amanuntita. Apoi, am inceput sa le scriu in afara blogului, sa le recitesc de cateva ori, si, daca mi se pareau suficient de bune pentru a aparea in online, le publicam. Unele imediat, altele le mai lasam la plamadit o zi, doua, in eventualitatea ca mai adaug ceva sau pur si simplu pentru ca nu voiam sa public prea multe intr-o singura zi (asta in zilele prolifice cand reuseam sa astern pe foaie mai multe idei).
Inspiratia nu are momente anume in care ma viziteaza, mi se intampla sa fiu fulgerata de o idee pe strada, in pat inainte de a adormi, in timp ce fac baie sau chiar atunci cand bucataresc. Ce usor mi-ar fi daca as avea un dispozitiv care sa imi inregistreze automat gandurile, sa le transcrie si apoi eu doar sa le dau o forma potrivita.

2 comentarii:

  1. Pana de idei nu prea am avut, insa am avut probleme la formare, la exprimare. Cateodata vreau sa spun prea multe si nu pot sa fac acest lucru, caci scriind un articol prea lung nu il mai citeste nimeni pe tot, sau daca il scriu prea scurt este incomplet.
    De scris scriu pe moment, nu imi fac ciorne sau drafturi decat extrem de rar.
    Cateodata insa ar fi fost mai bine sa le pun in draft si sa mai rumeg un pic la ele, dar nu am rabdare, vreau sa il vad in online mai repede, un defect probabil.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu patesc tot timpul :) Dar niciodata nu stau sa ma gandesc sau sa scriu intr-un alt document si sa public alta data... Intotdeauna scriu direct si dau publish :)

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...